RoadTrip #3: Slovenská Route 66 – podrobný itinerár

RoadTrip #2: Kopanice – slovenský hobitov z motorky
3. júna 2021
Ako sa zbaliť na motorku, moto kemping – čo nezabudnúť?
4. augusta 2021
Zobraziť všetko

RoadTrip #3: Slovenská Route 66 – podrobný itinerár

Trvanie cesty: 2 až 2,5 dňa
Počet kilometrov: cca 350 km ➵ dole nájdete trasy a samotný rozšírený itinerár ⬇️
Rozpočet: cca 150 EUR na benzín, prespanie a proviant 

Slovenská route 66 (R66) – cesta začína pri maďarských hraniciach v Šahách a končí pri tých poľských v Podspády / Jurgow a akoby pretínala Slovensko na dve polovice. My sme sa ju rozhodli objavovať z juhu smerom na sever. Úprimne sa vám priznám, že napriek usilovnej snahe nájť zaujímavý použiteľný itinerár som po pár minútach googlenia rezignoval a zistil, že musím napísať vlastný.

Legenda a Google hovoria, že na svete sú tri dobrodruhmi a cestovateľmi vyhľadávané route 66-ky. Tá najznámejšia rovinkami posiata je v Amerike, ďalšia je v Juhoafrickej republike, a tretia svojimi kľukatými cestami pretkaná je u nás na Slovensku. Táto štátna cesta I. triedy nás prekvapila nie len relatívne kvalitným asfaltom, ale aj úžasnými scenériami, kultúrnymi pamiatkami a prírodnými krásami, ktoré objavíte na nej i popri nej.

Pripravte sa! Vyrážame zo Šiah a vy sa dozviete kam odbočiť, čo vidieť, kde spať a jesť, tak aby na konci cesty bol váš batoh plný zážitkov. 

1. Hradisko Bzovík | tajomné a prekvapujúce kláštorné hradisko o ktorom ste možno nikdy nepočuli

Asi 40 minút jazdy od Šiah v obci Divičie odbáčame zo 66-ky smer obec Bzovík, kde leží kláštor z 12. storočia, ktorý patrí medzi najstaršie na Slovensku. Z pôvodne kláštora sa v 16. storočí vďaka rodu Balašovcov stala pevnosť – hrad, ktorého štyri nárožné bašty dodnes zachovaného opevnenia chránili našich predkov voči tureckým nájazdom. Z bášt je pekný výhľad na Krupinskú planinu.

2. Strážna veža Vartovka | dominanta Krupiny

Z mesta Krupina ležiaceho na Route 66 stúpame mierne do kopcov nad mesto sledujúc dobré značenie vedúce nás k Strážnej veži Vartovka. Posledný úsek k veži je vysypaný štrkovým lôžkom, tak s motorkou dajte pozor. Viac ako štyristo rokov tu stojí táto strážna veža, ktorá chránila nielen miestnych obyvateľov, ale aj významné banské mestá pred blížiacimi sa Turkami, povstaleckými alebo cisárskymi vojskami a dones je pre mnohých Krupinčanov dominantou mesta. Ak budete mať štastie ako my, tak vám do cesty zahrá miestny hudec v kroji.

Ak vás už popadol hlad tak rovno vedľa cesty 66 pár minút od Krupiny môžete zavítať do Penziónu a reštaurácie Hanišberg s cenovo dostupným menu.

Penzión a reštaurácia Hanišberg

3. The Grand Vígľaš | káva v zámku Rádu draka

V obci Vígľaš sa z hlavnej Zvolenskej cesty dostaneme cez most ponad riečku Slatina po Podhorskej ulici až na Zámockú ulicu, ktorá nás už dovedie priamo k zámku. Pred zámkom sa dá zaparkovať pozdĺž cesty, prípadne na parkovisku. Zámok obývali mnohé významné mená stredoeurópskej šľachty. Uhorský  kráľ, rímsko-nemecký cisár a neskôr i český kráľ  Žigmund Luxemburský s manželkou Barbarou Celjskou v roku 1408 zakladajú Rád draka. Obľúbeným miestom na poľovačky bol i u kráľa Mateja Korvína. Od roku 1636 ho vlastnili Csákyovci. V roku 2009 ruiny zámku kúpila rodina Rekitar, ktorej zámok vďačí za dnešnú podobu.

4. Most zo železničného vagóna | slovenská rarita

Nachádza sa za obcou Vígľaš v časti Pstruša a vedie cez rieku Slatina, motorkou sa dá prísť až k nemu i keď cesta je troška offroad. Pôvodne tu stál klasický most, no ten bol zničený počas 2. svetovej vojny a v 60. rokoch sa napokon podarilo vybaviť od železníc starý vyradený osobný vagón, ktorý v roku 1931 vyrobila spoločnosť Ringhoffer Praha. Rozobrali ho, premiestnili, odstránili z neho sedadlá aj okná a voilà most vo Vígľaši uzrel svetlo sveta a dnes je zaujímavým miestom pre dobrú moto fotku.

5. Špania Dolina | klenot Starohorských vrchov

Špania Dolina je taký náš ďaľší sladký krémeš počas cheat day, keďže nie je priamo na Route 66. Avšak cesta do doliny je príjemne kľukatá, takže srdce každého motorkára pri jazde zaplesá. Nachádza sa asi 14 km severne od centra Banskej Bystrice smer Donovaly. Špania Dolina bola pre svoje náleziská medenej rudy, obsahujúcej aj striebro, v minulosti preslávená po celej Európe a dodnes sa tu zachoval banský kolorit v podobe architektúry a baníckych pamiatok. Nám slnko nesvietilo, ale v Španej Doline nájdeš najkrajšiu vyhliadku na slovenskej Route 66 z haldy nad obcou ako stvorenú na pozorovanie západu slnka. 

Západ slnka nevyšiel, ale na druhej strane nám opäť prialo šťastie a vystihli sme zraz veteránov.

6. Autocamping TAJOV | nefalšovaná romantika pod hviezdami nad Banskou Bystricou

Schyľuje sa k večeru a my robíme núkup zásob na grilovanie a hladný ženieme naše unavené tátoše smer Autokemp Tajov, ktorý sa nachádza v zalesnenom prostredí Kremnických vrchov asj 7 km od Banskej Bystrice. Je situovaný v nadmorskej výške 675 metrov. Ponúka ubytovanie v horských chatách s celkovou kapacitou 60 lôžok, ako aj 40 miest pre stany a 25 miest pre karavany. Pri chatke máme grill a letným večerom sa už nesie vôňa slaninky a špekáčikov a my nasávame atmosféru kempu s vychladeným pivkom v ruke.

Cena chatky na noc na osobu je 15€ a stan je 2.50€/deň.
Ranná káva a výhľad z chatky.

7. Ponické srdiečko | slovenká route 66 pod vami

Krátka zachádzka z R66 za Banskou Bystricou prejdete rieku Hron cez obec Šalková a vyjazdíte hore na kopec, kde je lavička so srdiečkom s výhľadom na okolitý kraj. K tomuto vyhliadkovému bodu vedie veľmi záživná cesta plná serpentín na konci ktorej sa pred vami otvorí Banskobystrický kraj cez ktorý sa ťahá Slovenká route 66 a vypína Ľupčanský hrad.

8. Motel Route 66 | povinná zastávka každého moto panica na Route 66

Motel Route 66 netreba snáď predstavovať. Nachádza sa v obci Lopej a pre nás to bola povinná zastávka. Z cesty ho určite neprehliadnete a my sme si tu dali ľahký príjemný obed. Pokračujeme smerom na Brezno, kde sa na krátko odpájame z R66 na Čierny Balog.

Výhľad s kávou ruke vôbec nie je zlý.

9. Čierny Balog | zmŕtvychvstaná Čiernohronská železnica

Je najdlhšou lesnou železnicou na Slovensku s dĺžkou 131,98 km. Z pôvodne lesnej železničky sa zrekonštruoval 12 km úsek z Čierneho Balogu do Hronca a do Vydrovskej doliny. Na stanici v Čiernom Balogu sa nachádza múzeum a vlak prichádza každých 30 minút. Pôvodná Čiernohronská železnica vznikla v roku 1909 a ako lesná železnica fungovala až do roku 1982. Bola však zrušená a až 1.5.1992 sa ju vďaka nadšeniu dobrovoľníkov podarilo obnoviť a zachrániť ako železnicu pre turistov.

Príchod turistického vlaku sa fakt oplatí počkať.
Cintorín padlých vojakov v 2. svetovej vojne v sedle Tlstý javor nad Čiernym Balogom.

10. Telgártsky viadukt | Depo Café je splnený sen moto kávičkára

Napravo Muránska Planina a na ľavo povesťami opradená Kráľová hoľa. Áno, aj tadiaľto vedú naše cesty po R66 a my prichádzame k DEPO CAFÉ. Verte, či neverte v srdci Telgártu vznikla kaviareň v historickom vagóne s terasou a výhľadom na Chmarošský viadukt na opačnej strane cesty. Môžete ochutnať lokálnu praženú kávu a precítiť atmosféru týchto voľakedy zabudnutých a dnes znovu objavených končín.

Chmarošský viadukt naľavo a káva v ruke, čo viac si želať.
V prírodnom areáli už pribudol ďaľší otvorený vagón aj stánok so zmrzlinou. 

11. Tatranská Javorina  | Drevený Kostol sv. Anny pod majestátnymi Tatrami

Kostolík je zasvätený sv. Anne ako patrónke lesnej práce. Netypický drevený kostolík v malebnej tatranskej dedinke dal postaviť knieža Hohenlohe, ktorý bol vášnivý polovník. Paradoxne územie ktoré spravoval, predstavuje jedno z najzachovalejších na území dnešného TANAP-u. Tento priemyselník bol jeden z najbohatších šľachticov, ktorý vlastnil rozsiahle územia v Tatrách. Kostolík obklopuje cintorín a v diaľke sa týčia majestátne Vysoké Tatry. 

Motorky a impozantné kopce k sebe proste idú.

Lúčime sa s vami s výhľadom na Tatry. Tak to bola Slovenská Route 66 z pohľadu moto turistu. A aká je teda v skutočnosti? V skratke. Je plná zážitkou, emócií, ktoré vytrysknú na povrch pri každom precitnutí a uvedomení si, že tak malá krajina ako Slovensko ukrýva toľko dych berúcich miest. To nás zase a znovu len utvrdí v starom známom. Všade dobre, doma najlepšie. 

PS: určite nevynechajte horský priechod Vernár 😎

 Ak sa vám náš Blog páčil a chcete nás podporiť naštívte náš e-shop 🛍️.

Vidíme sa niekde nabudúce a nezabudnite 

„Nemaj to na háku, buď ako Jānoshiik!“

👍FACEBOOK
📸INSTAGRAM

TRASY & ROZŠÍRENÝ ITINERÁR 🗺️

1. deň
Šahy ➵ Tajov Klikni na mapu🗺️
2. deň
Tajov ➵ Tatranská Javorina Klikni na mapu🗺️
3. deň

2 Comments

  1. Milan píše:

    Ahoj, I/66 sa už nekončí na Lysej Poľana, ale Podspády / Jurgow. A Tatranská Javorina nie je v Belianskych, ale vo Vysokých Tatrách, v ich severnej časti, aj Javorová aj Bielovodská dolina patria do Vysokých Tatier.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *