RoadTrip #2: Kopanice – slovenský hobitov z motorky

RoadTrip #1: Smer Východ, teda tam „kde nič nie je“ a späť
28. januára 2021
RoadTrip #3: Slovenská Route 66 – podrobný itinerár
11. júla 2021
Zobraziť všetko

RoadTrip #2: Kopanice – slovenský hobitov z motorky

Trvanie cesty: jednodňový okruh
Počet kilometrov: cca 170 km ➵ dole nájdete trasy ⬇️
Rozpočet: cca 30 EUR na benzín a proviant 

Kopanice – región na západe Slovenska, ktorý sa rozprestiera medzi Malými Karpatami a Bielymi Karpatami je známy nielen výbornou kopaničiarskou slivovicou, ale aj jedinečným krajinným reliéfom. Zo sedla motorky vás Kopanice očaria roztratenými dedinkami s tradičnou architektúrou obklopenou lesmi, lúkami a ovocnými sadmi, ktoré dotvárajú mozaiku rozmanitosti, a podtrhujú zážitok a hrdosť byť Slovákom zároveň.

Poďte s nami objaviť desať motorkármi vyselektovaných miest a lokalít, ktoré by ste rozhodne nemali vynechať a Janoshiik garantuje, že vám nejaké z nich určite vyrazí dych. Vyrážame z mesta Trnava smer obec Prašník a tu vstupujeme do kraja slivkových samôt.

10 miest ➵ desať vyselektovaných lokalít, ktoré musíte na Kopaniciach vidieť, vyrážame z Prašníka.

1. Vyhliadka Pávičie | nad Podkylavou, pod borovicovým lesom ukrytý výhľad

Z obce Prašník vyrážame po úzkej asfaltke cesty č. 1185 smerom na obec Podkylava. Na kopčeku v Podkylave, časť U Pagáčov pri zástavke zabočíme doľava a pokračujeme do kopca na Vyhliadku Pávičie. Pod lesom nájdete miesto ako stvorené na piknik a ako na dlani sa pred vami rozprestrie miestna krajina s výhľadom až k mestu Piešťany. 

K dispozícii sú je tu krytý altánok, lavičky a pre milovníkov histórie aj náučné tabule s mapou okolia.

Dobre udržiavaná, ale úzka asfaltka vás prevedie medzi rozstratené usadlosti Kopaníc.

Ak sa chceme dostať k našej ďalšej destinácii tak musíme zostúpiť nazad na rázcestie a vydať sa cestou č. 1184 smer obec Košariská, avšak o pekné scenérie ukrytých kopaničiarskych domčekov nebude núdza.

2. Mohyla Milana Rastislava Štefánika (Bradlo) | miesto, ktoré žiadnemu motorkárovi netreba predstavovať

V obci Košariská je možnosť navštíviť rodný dom Milana Rastislava Štefánika, evanjelickú faru z roku 1878. No my pokračujeme do mesta Brezová pod Bradlom odkiaľ vedie označená asfaltová cesta takmer až k pamätníku, kde je záchytné parkovisko (nebolo spoplatnené). Pred vami sa otvorí cesta k impozantnej stavbe mohyly od architekta Dušana Jurkoviča, ktorá akoby sedí na vrchu Bradlo vo výške 543 metrov nad morom a dominuje okolitej krajine.

„Kto si myslí, že mu slobodu druhí vybojujú, ten jej nie je hoden. “

Jeden z citátov Milana Rastislava Štefánika — astronóma, politika, generála francúzskej armády, prvého ministera vojny ČSR, organizátora česko-slovenských légií a hlavného zakladateľa Československej republiky, ktorého meno mohyla nesie a i my sme v jeho rodnom kraji precítili jeho odkaz i hrdosť byť Slovákom.

TIP: Múzeum Dušana Samuela Jurkoviča v Brezovej pod Bradlom, kde nájdete expozíciu venovanú Dušanovi Jurkovičovi a jeho tvorbe v rodnom kraji, vrátane predstavenia jeho vrcholného diela — Mohyly generála Milana Rastislava Štefánika na Bradle.

Na parkovisku pod mohylou parkujú výstavné kusy, ako tento krásny Triumph.

3. Obec Jablonka | cesta č. 1203 je pravá kopaničiarska romantika

Určite nevynechajte nefalšovaný klenot Kopaníc — obec Jablonka z ktorej pokračujeme na Myjavu.

Či už vyrazíte z Brezovej pod Bradlom po ceste č. 499 smer Polianka a Priepastné, alebo cez obec Matejovec po ceste č. 1203 od Krajného.
Malebná obec Jablonka.
Cesty sa tu krásne kľukatia, čiže si tu každý príde na svoje 🙂

4. Rozhľadňa Turá Lúka – Hrajky | rozhľadňa z ktorej sa moc nerozhliadnete 

Nad mestom Myjavy leží vtipná rozhľadňa Turá Lúka – Hrajky s výškou len 10 metrov a na jej vrchol vás dovedie 61 drevených schodov. Pri hodnotení tejto stavby buďte zhovievaví, lebo nás napadlo, že tu asi niekto potreboval dočerpať eurofondy. Rozhľadňa je totiž umiestnená v kopci s výhľadom akurát tak na lúku pod ňou. Ak však máte strach z výšky, tak si ju určite užijete. 

5. Hrad Branč – Hrajky | pomyselný maják Kopaníc

Po ceste č. 581 v smere od Myjavy na Sobotište sa na homoľovom kopci vo výške 475 m n. m. vypína zrúcanina hradu Branč priamo nad miestnou časťou obce Podbranč, Podzámkom. Tento pohraničný hrad strážiaci cesty cez Malé Karpaty na Moravu je orientačným bodom – majákom, ktorý je vidno z takmer každého vyvýšeného bodu na Kopaniciach a určite ho pohľadom neminiete.

6. Rozhľadňa Brestovec – Poľana | Kopanice ako na dlani

Pokračujeme od obce Sobotište po ceste číslo 500.

Cesta ide smerom na Vrbovce do oblasti Stará Myjava, kde Kopanice lícujú s hranicou Českej republiky. Tu na kraji obce Brestovec v časti Poľana vyrástla 20 metrov vysoká drevená rozhľadňa v nadmorskej výške 530 metrov.

Rozhľadňa Brestovec – Poľana vyrástla v rámci projektu “Pozrime sa cez hranice z výšky”.
Projekt dostál svojmu menu a za pekného počasia je vidno až k Malým Karpatom.
Dajte pozor, lebo pod náporom vetra sa kýva, ale držia ju kvalitné základy a 16 oceľových lán, ktoré jej nedovolia padnúť. Z vrchu je neskutočný výhľad 360° po okolitej krajine.

7. Vodná nádrž Dubník | cesta č. 581 je proste paráda

Doslova na ceste číslo 581 nájdete Vodnú nádrž Dubník (alebo tiež Dubník I., neďaleko je i Dubník II.) vybudovanú v prírodnom prostredí borovicového zátišia na okraji Starej Turej. Nádrž je počas letnej sezóny obľúbenou oddychovou lokalitou. 

8. Bzince po Javorinoučasť Hrubá strana | cesta na Veľkú Javorinu

Zo Starej Turej na kúsok vybočíme z Kopaníc a pokračujeme cez obec Moravské Lieskové, ktorá sa spolu s Prašníkom riadia medzi najdlhšie obce na Slovensku vôbec. Pozor! Neprehliadnite odbočku na Javorinu cez usadlosť Bzince po Javorinoučasť Hrubá strana kde prejdete cez krásne položené sedlo a v údolí v dedinky sa určite pristavte na polovnícky guláš vo vychýrenom Country Saloone Cetuna pri ktorom sa nachádza Pamätník padlých partizánov

Výhľady spod Javoriny smerom na Hrubú stranu.

9. Veľká Javorina | Holubyho chata

Jedna z najstarších horských chát na Slovensku, ktorej základný kameň bol položený dňa 8. júla 1923 je Holubyho chata, korá sa nachádza na Veľkej Javorine (970 m n.m.), čo je najvyšší vrch Bielych Karpát. Je z nej prekrásny výhľad na slovenskú, aj moravskú stranu.Turisticka chata bola v minulosti útulňou a je celoročne otvorená.

V duchu Hurbanovho hesla „Tu bratia vždy stretať sa budú, tu vernosť prisahať si budú“ sa na Veľkej Javorine konajú každoročne poslednú júlovú nedeľu „Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov“. Tento známy motopoint je pomenovaný po Dr. Jozefovi Ľudovítovi Holubym, ktorý sa prírovovedne zaujímal o Javorinu a krásy miestnych Kopaníc.

Holubyho chata.

10. Popod Čachtický hrad | cesta č. 1229 z Višňového do Čachtíc

Náš posledný tip na jazdu plnú zimomriavok je cesta č. 1238. Vedie zo Starej Turej cez Vaďovce, Hrachovište až do obce Višňové v podhradí „tajomného hradu v Karpatoch“ a niekdajšieho sídla krvavej grófky Alžbety Báthory.

Nás však nezaujíma osud nevinných panien, ale cesta okolo hradu po ceste číslo 1229 popod železničný most, ďalej lesnou tiesňavou ktorú po pravej strane lemuje železnica a po ľavej potok a my sa po tejto zážitkovej trase vynárame v obci Čachice.

Prejdete popod most a otvorí sa pred vami cesta tiesňavou, ale pozor, cesta je celkom úzka.

Náš sprievodca Kopanicami končí v obci Čachtice.

Z Čachtíc sa viete jenoducho napojiť na diaľnicu z NMnV.

Poprípade južne smer Krakovany a Piešťany

Ak sa vám náš Blog páčil a chcete nás podporiť naštívte náš e-shop 🛍️

Vidíme sa niekde nabudúce a nezabudnite 

„Nemaj to na háku, buď ako Jānoshiik!“
😎

👍FACEBOOK
📸 INSTAGRAM

TRASY

Klikni na mapu🗺️⬆️
Klikni na mapu🗺️⬆️

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *