Ako sa zbaliť na motorku, moto kemping – čo nezabudnúť?

RoadTrip #3: Slovenská Route 66 – podrobný itinerár
11. júla 2021
Moto Trip po Balkáne časť 1. – Rumunsko, Srbsko
5. októbra 2021
Zobraziť všetko

Ako sa zbaliť na motorku, moto kemping – čo nezabudnúť?

Univerzálny manuál zbalenia sa na motorku pre moto dobrodruha asi neexistuje. No na báze skúseností sa mu môžeme skúsiť aspoň priblížiť. Na motorku sa dá zbaliť rôznym spôsobom. Samozrejme záleží od druhu destinácie, ročného obdobia, štýlu akým cestujete (miere komfortu aký preferujete) a počtu dní trvania vášho moto tripu. Určite treba vopred dobre zvážiť dané faktory. V tomto blogu nájdete tipy, čo si zabaliť a nezabudnúť na moto výlet s kempingom v nasledujúcich okruhoch.

DOKLADY A PRORITY DO VRECKA

Ktoré treba mať neustále bezpečne po ruke

  • Technický preukaz
  • Biela karta
  • Vodičský preukaz
  • Občiansky preukaz
  • Zdravotné poistenie
  • Hotovosť
  • Pas

HYGIENICKÉ POTREBY, MOTOLEKÁRNIČKA A POVINNÁ VÝBAVA

  • náradie – imbus, vidlicový kľúč, skrutkovač
  • určite nezabudnite na motolekárničku a ďalšiu povinnú výbavu
  • sada na opravu defektov, náhradné poistky či sťahovacie pásky. Majte ich po ruke pre prípad nečakanej udalosti
  • kefka a zubná pasta
  • manuál od motorky
  • fotokópia vodičského preukazu, občianskeho, alebo pasu.

OBLEČENIE

  • dôležitý je výber správneho oblečenia, vrátane náhradného oblečenie a spodnej bielizne
  • vezmite si pláštenku alebo nepremokavé oblečenie. Môj tip je nepremokavá plachta na motorku, ktorá je výbornou ochranou pri silných búrkach pre vašu motorku a veci
  • moto veci majte odskúšané vopred, aby vás pri 500 km trase netlačila, alebo naopak nelietala helma
  • ak cestujete v jarných, alebo jesenných mesiacoch určite kukla a termo oblečenie

KEMPINGOVÁ OUTDOOR VÝBAVA A GADGETY

Podrobný popis pod obrázkom.

1. Nepremokavé oblečenie tzv. nepremok na motorku je základ. Nikdy neviete, či vás neprekvapí letná búrka. Ak na motorke nosíte ruksak, tak aj keď má určitý vodný stĺpec, je dobré mať prídavný vode odolný návlek na ruksak.

2. Kniha/ e-book. Možno si poviete, že to je posledná vec, čo by som si na motorku zobral. No tento „hack“, alebo trik mi už neraz pomohol zaspať v lese, kempe, alebo chatke. Ak nenosíte štuple do uší a po celodennej jazde ste ešte plní adrenalínu, alebo v okolí niekto chrápe, tak máte vážny problém zaspať.

3. Hodinky sú viac ako módny doplnok. Pre správneho moto dobrodruha neukazujú len čas a kedy vyraziť na cestu, ale aj správny smer a navigáciu.

4. Cestovný statív pre mobilné telefóny pre tých, ktorí si radi svoje dobrodružstvá zaznamenávajú na pamiatku.

5. Elastická sieťka na motocykel. Pavúka netreba predstavovať. Schováte pod neho od prilby po stan.

6. Malý a ľahký spacák do -1 °C. Určite šetrite váhou i miestom. Pre vačšie pohodlie a plnohodnotnejší spánok určite zvážte karimatku, alebo ľahkú deku.

7. Stan, alebo hammock. Tak ako neexistuje univerzálne riešenie, tak nenájdete ani ideálny stan. Na moto trip, alebo moto kemping sa ideálu približuje jednomiestny bivakovací tunelový stan pre 1 osobu dvojplášťový, nepremokavý, vodný stĺpec aspoň 4000 mm, hmotnosť do 2kg hmotnosti.

8. Nepremokavý vákuový obal na oblečenie. Či už na motorke používate uzamykacie kufre, alebo moto brašne tak je super mať oblečenie a cenné veci vždy v suchu. Uzatvárací vákuový obal vám ich ochráni aj pred hmyzom ak kempujete a po odstránení vzduchu získate viac miesta.

9. Vlhčený toaletný papier pre vás a vlhčené útierky pre vašu motorku. Proste hygiena je priorita za každých okolností a počasia. 🙂

10. Power bank aka externá nabíjačka, ktorá vás zachráni ak nebude po ruke prístup k elektrickej sieti.

11. Elastické lano. Prečo? Ja hovorím, že pre istotu. Ak nejakým nedopatrením stratíte pavúka, ukradnú vám brašne, alebo rovno kufre. Voilà! Je tu lano.

12. Kvalitný nepremokavý ruksak, alebo moto kapsa. Máte v ňom najdôležitejšie veci, vrátane pasu, alebo aj nepremoku, pekne po ruke.

13. Nákrčník/ šatka. V chlade vás ochráni a v noci pomôže k lepšiemu spánku, keď si ňou prekryjete oči a uši.

14. Upínací popruh so sponou, alebo bez.  Popri elastickom lane výborná univerzálna pomôcka na uchytenie batožiny, alebo lepšie zafixovanie stanu.

15. Kvalitné okuliare. Ak používate číre plexi na moto helme, tak polarizované slnečné okuliare ochránia vaše oči pri celodennej jazde.

16. Rýchloschnúci skladací uterák. Rozmermi skladný a kompaktný ušetrí miesto vo vašej batožine.

17. Outdoorový príbor z biomateriálu, ktorý obsahuje 50% borovicového dreva a 50% plastu, čo poteší všetkých, ktorým záleží na našom životnom prostredí.

18. Náhradné moto rukavice, ak by ste premokli do ňitky, ruky treba mať v teple rovnako ako nohy (vlastná skúsenosť).

19. Oheň, t.j. kvalitný zapalovač, alebo dobre zabalené zápalky.

20. Kempingový plynový vařič na ktorom si ráno spravíte kávu, zohrejete vodu na čaj, alebo uvaríte cestoviny.

21. Nerezová dvojplášťová termo fľaša na nápoje Jānoshiik je výbornou kvalitnou alternatívou za plastové fľaše, ktorá udrží váš nápoj stu­dený v lete a teplý v zime. Fľaša je opatrená nerezovým viečkom so silikónovým tesnením bez BPA. Dizajnový nerezový hrnček Jānoshiik je výbornou kvalitnou alter­natívou za plastové hrnčeky. Vhodný na kempovanie, turistiku, do práce, šport, alebo cestovanie.

22. Koťogo alias Moka Express je jeden z najvydarenejších talianskych dizajnov v štýle Art Deco z roku 1933. Vďaka ideálnemu osembokému tvaru, ktorý umožňuje dokonale šíriť teplo, materiálu pre kávovary (hliník) si môžete spolu s varičom pripraviť kávu na cestách, teda ak ste kávoholik ako ja.

23. Nikdy nezabudnite na motolekárničku, balíček prvej pomoci a dezinfekciu na ruky.

24. Švajčiarsky multifunkčný nožík. Neraz mi zachránil život pri otváraní dobrého vína. Popri čepeli, určite využijete otvárač na konzervy alebo otvárač na fľaše.

25. Baterka, alebo čelovka špeciálne ak sa chystáte kempovať pod holým nebom mimo civilizácie.

Nezabúdajte, pri balení na motorku je niekedy menej viac. Treba myslieť na hmotnosť batožiny. Neberte so sebou na motorkárske dobrodružstvo viac, ako je potrebné. NIKDY Nepodceňujte kontrolu motocykla.

Ak sa vám náš Blog páčil a chcete nás podporiť naštívte náš e-shop 🛍️

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *