Kávičkárov sprievodca po Istanbule

Kávičkárov sprievodca po Vietname
9. augusta 2017
Zobraziť všetko

Kávičkárov sprievodca po Istanbule

Tieto riadky budú venované nielen milovníkom kávy (a odporcom rozmáhajúcich sa, všadeprítomných komerčných západných reťazcov! :D), ale hlavne coffee fanatikom a coffee people pre ktorých je Istanbul akousi oázou a útočiskom, kde sa snúbi prastará kaviarenská kultúra s generáciami perfekcionizmu v príprave türk kahvesi (tureckej kávy). Turci milujú jedlo, pitie a príslovia. Jedno miestne hovorí, že by káva by sa vždy mala podávať: „čierna ako peklo, silná ako smrť a sladká ako láska“.


História

Kávu predstavil sultánovi Süleymanovi I. Zákonodarcovi jeho vazal Özdemir Pasha, osmanský guvernér Jemenu v roku 1555. Odvtedy sa káva stala integrálnou súčasťou istanbulskej kultúry a postupne sa jej aróma loďami benátskych kupcov rozšírila do zvyšku Európy. Prvá kaviareň – Kiva Han, bola otvorená v Tahtakale (1554). Táto prvá historicky zaznamenaná kaviareň započala nový trend, keď sa kaviarne stali centrami sociálnej interakcie, neoddeliteľnou súčasťou Istanbulu a jeho kultúry. Predstavte si ľudí čítajúcich knihy, hrajúcich šach a backgammon (turecký šach), a diskutujúcich poéziu, literatúru a politiku. Tento obraz pretrval až dodnes. Káva sa ako oheň rozšírila do každej domácnosti, kde nemôže chýbať džezva (medená nádobka) v ktorej dnes už moderní Turci radi pripravia pocestnému šálku kávy.

Nostalgia starých časov

Parafrázujem Napoleona Bonaparte: Ak by mal svet hlavné mesto, bol by ním Istanbul. V úvode som Istanbul označil ako oázu pre coffee people a za tým si stojím, napriek tomu, že rovnako ako ostatné mestá v Európe čelí útoku komerčných reťazcov, stále však dýcha nostalgiou starých časov. Keď dorazíte z Atatürkovho medzinárodného letiska, alebo letiska Sabiha Gökçen (lacný let s WizzAir z Budapešti) na námestie Taksim stojíte na záchytnom bode z ktorého sa dostanete do všetkých štvrtí.

14470446_10206654176065138_9075120180018735103_nNechcem byť príliš sentimentálny, ale „kúzlo Orientu“ vás očarí hneď, a to nielen vôňou. Pohlcujúca je atmosféra, ktorú tvoria samotní Turci a ich temperament. Proste všadeprítomný a jedinečný blend kultúr, ktoré tu zanechali svoju historickú stopu. Istanbul je dnes taký mix starého a nového. Tunajšia pouličná kultúra je zrkadlom rozmanitého charakteru jednotlivých štvrtí. Historickými štvrťami sú: Beyazit, Eminönü, Fatih, Kumpkapı, Mercan, Sirkeci, Sultanahmet, Tahtakale. Modernou časťou mesta by sa dali označiť štvrte: Beşiktaş, Cihangir, Galata, Karaköy, Nişantaşi, Ortaköy, Şişli, Taksim, Tophane, Tünel, Yıldız. Modrú stužku pobrežia Bosporu (Európska časť) obklopujú štvrte: Arnavutköy, Bebek, Hisar, Istinye, Kuruçeşme. Nevynechajte však Ázijskú časť, kde v štvrtiach Fenerbahçe, Kadıköy a Moda, kde okúsite nefalšované autentické Turecko.

Kedysi bol Istanbul srdcom Orientu. Jeho tepnami sú dodnes labyrinty uličiek skrývajúce tajuplné coffeehouses (domy kávy, kaviarne). Do tých, ktoré vo mne zanechali určitú emóciu alebo doslova vyrazili dych (také must see!, určite poznáte) Vás zavediem na tomto zozname:


1. Mandabatmaz | Nepotopiteľný byvol

Štartovný bod – námestie Taksim. Vždy rušný bulvár – ulica Istiklal je turistickou royal mile Istanbulu, a zároveň výkladnou skriňou európskych značiek. No pri potulkách v bočných uličkách Istanbul to stále pulzuje zvláštnou orientálnou energiou a vôňou.  V jednej z nich sa nájdete miesto, kde hustota peny pripravovanej kávy garantuje jej kvalitu. Mandabatmaz doslovne znamená „vodný byvol, ktorý sa nepotopí“, a to odkazuje práve na intenzitu hustoty peny, ktorá sedí na vrchole Mandabatmaz kávy. Káva je tu vyrobená zo špeciálnych kávových zŕn, ktoré sú pražené a mleté in da house.

Adresa:  Istiklal Caddesi, Olivia Geçidi, No.1/A, Beyoğlu

Web: Mandabatmaz na Tripadvisor

mandabatmaz-best-breakfast-places-in-istanbul


2. Fazıl Bey | Turecký antikvariát

Keď vystúpite zo seabusu (tur. deniz otobüsü) v Ázijskej časti Kadıköy práve ste opustili kontinentálnu Európu. V centre rušného trhu v Kadıköyi plného reštaurácií a kaviarní je zastrčnená aj Fazıl Bey, ktorá je otvorená od roku 1923. Stará turecká hudba, rustikálny nábytok, dominujúce drevené schodisko spolu s filozofiou tradičnej prípravy hrajú nádhernú symfóniu (praženie a mletie starostlivo vyberaných zŕn brazílskej kávy priamo na mieste). Starostlivosť a zručnosť dedená z otca na syna, oddanosť tradícii prípravy kávy v džezve dovedená do dokonalosti. Káva je podávaná s pohárom vody a turkish delight (turecká sladkosť, preto netreba kávu objednať sladenú). Pre dobrodružnejšie typy je tu aromatická káva damla sakızlı (tzv. mastix je prírodná živica z borovicového kríka druhu Pistacia lentiscus). Balenie kávy je možné kúpiť domov, i keď zreplikovať jej chuť doma je už zložitejšie.

Adresa:  Serasker Cad. No:1/A, Kadıköy Market,

Web: Fazil Bey’in Turk Kahvesi na TripAdvisori

3f828aadae29b0b77e7295607792d24c


3. Kurukahveci Mehmet Efendi | Klenot, tradícia a suvenír v jednom

Vo štvrti Fatih žiadny cestovateľ neminie Spice Bazaar (alebo Egyptský bazár) vedľa ktorého sa nachádza hlavný a historický obchod Kurukahveci legendárneho výrobcu kávy a obchodníka Mehmeta Efendiho, ktorý zabezpečil aby káva bola dar Turecka svetu (tak znie slogan firmy založenej v roku 1871). Káva hoci komerčná, ale jedna najlepších v Istanbule je výnimočná chuťou a originálnym balením. Tuba čerstvo mletej tureckej kávy robí vynikajúci suvenír.

Adresa: Tahtakale Mh., Tahmis Sk. No:66, 34116 Fatih/İstanbul

Web: www.mehmetefendi.com

mehmet


4. Boğaziçi University | Vitajte v kampuse tureckého Yalu

Prečo kampus Boğaziçi University? Čo má spoločné s kávou? Dokopy nič. Toto miesto som vyselektoval kvôli úplne iným atribútom. Keď prejdete bránou do historického kampusu ocitnete sa v inom svete. Po pravej strane máte úžasný výhľad na slnkom zaliaty Bospor (tur. Bogazici), a v centre kampusu, ako by ste sa premiestnili na trávnik amerického Yalu, kde študenti konverzujú, čítajú knihy a pijú kávu obklopení historickými budovami a parkom (jazykom univerzity založenej v roku 1863 je práve angličtina). Boğaziçi je alma mater mnohých štátnikov a významných osobností nielen Turecka. Chcel by som vás však navigovať do „kaviarničky pod schodmi“, kde pripravujú pravé talianske krémové cappuccino, ktoré vás vytrhne z reality rušného Istanbulu. Sadnite si na lavičku na okraj kampusu s výhľadom na zvyšky opevnenia Rumeli Hisarüstü (zápis v UNESCO) a vychutnávajte.

Smer: Metro M6 z Taksimu

Adresa:  Bebek, 34342 Beşiktaş/İstanbul, Turecko

Web: Boğaziçi University


5. Hüsnü Ala Cafe Restaurant | Rooftop z ktorého sa dotknete histórie

Teraz vás zavediem na miesto (pozor! turisticky komerčné) bez ktorého by tour de Istanbul nebola kompletná. Troška zapojme predstavivosť. Predstavte si, že sedíte na streche Istanbulu v jednej z povestných istanbulských „rooftop“ kaviarní. Fúka jemný slaný vánok od Bosporu, povetrím sa nesie škrekot čajok a vy máte ako na dlani Golden Horn (Zlatý roh) majestátnu Hagiu Sofiu, palác Topkapi, či Modrú mešitu. Rovno pred vami sa týči Galata Tower, a za sebou Sulejmanova mešita (tur. Süleymaniye Camii) ktorej sa môžete takmer dotknúť. Silueta historického Istanbulu a západ krvavého slnka. Verte, či nie ale scéna ako vystrihnutá z tureckej telenovely. Tu si vychutnáte vašu vytúženú kávu, rovnako ako salep (horúci mliečny šľahaný drink z hľúz orchideí) v chladnejších mesiacoch.

Adresa: Süleymaniye, Fetva Ykş. No:12, Fatih/İstanbul, Turecko

Web: husnualacafe.com


Tip: Každoročne sa koná Istanbul Coffee Festival. Tradičná i moderná príprava kávy, koncerty umelcov, proste oslava života a kofeínu.

Muzička do uška: Pre fajšmekrov, ktorí chcú mať dokonalú atmosféru. Jedna moderná Tarkan – Dudu, a tradičná Ahmet Kaya – Hani Benim Gençliğim.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *