Goa na motorkách

¡Viva Colombia!
3. apríla 2020
RoadTrip #1: Smer Východ, teda tam „kde nič nie je“ a späť
28. januára 2021
Zobraziť všetko

Goa na motorkách

Hlavné mesto: Panadží
Populácia: 1 400 000 (2001)
Mena: 1 EUR = 82,928 Indická rupia (INR)

Píše sa január 2020 a my tesne pred vypuknutím celosvetovej pandémie COVID-19 prilietame na letisko Dabolim v indickej Goi. Goa je síce najmenší indický štát, ale jeden z najbohatších. V skutočnosti má najvyšší príjem na hlavu zo všetkých indických štátov a to práve kvôli turizmu a naša trojčlenná backpackerská partička po troch týždňoch na severe Indie práve sem prichádza rozmraziť svoje skrehnuté telá.

Goa je miesto s takmer neobmedzenými možnosťami. Od spirituálneho cičenia jogy, cez potápanie, surfovanie či windsurfing až po adrenalínový rafting a kayaking. Pre párty ľudí je to určite jedno z mála miest v Indii, kde sa do sýtosti nabažia nočného života, keďže tu je okolo 7 000 barov a takmer všetky majú licenciu na podávanie alkoholu.

My sme však prišli za účelom objavovať. Po celodennom jazdení v teplotách nad 30°C po štátiku Goa vám ostáva síl na párty minimum. No ako sa vraví, odpočívať budeme v hrobe a my sme si prenajali motorky s úmyslom vidieť, čo najviac. Keďže India je rajom moto klasík zvaných Royal Enfield, ktoré pôvodne pochádzajú z Veľkej Británie. Dnes sa však vyrábajú už len tu v Indii, tak nebolo inej šance len jednu osedlať a vyraziť na cesty.

  • 2007 Enfield Bullet 350cc – manuál, ale motorka je nižšej kubatúry vhodná aj pre začiatočníka ak bude na indických cestách neustále v strehu 🙂 . Cena na deň je 700-900 rupií (INR), čo je v prepočte 8-10 EUR. Zjednať sa dá okolo 900 rupií na 2 dni, pričom si vždy dôkladne skontrolujte technický stav motorky.

Čo treba vedieť lež vyrazíte!

  1. neustále v strehu (Constantly Sharp)
  2. cesty sú dobre udržiavané a bezpečné, ale dajte si pozor na jazdu v meste v prehustenej premávke a nebojte sa použiť klaksón 😀
  3. jazdí sa v ľavo (dedičstvo britského impéria)
  4. kontrola motorky pre prvou jazdou
  5. noste pri sebe svoje vodičské oprávnenie, lebo na turistov si tu polícia rada posvieti a troška si na vás privyrobí
  6. prilby sú povinné a mali by byť výbavou k motorke bezplatne
  7. Alternatíva k motorke: cena skútra napr. Honda Activa je okolo 250-400 INR (5-7 EUR) na deň, v závislosti od ročného obdobia (sezóna)

Royal Enfield Bullet 350cc


Kde sa v Goa ubytovať – dilema sever verzus juh vyriešená

My sme sa rozhodli pre sever a časť Vagator, kde sme sa ubytovali v JUNGLE . Je to hostel s jedinečnou atmosférou pohody pod palmami. Každé ráno prevoňanou čerstvo namletou kávou (noc stojí cca. 10-15 EUR). Sever sme s vybrali ako našu základňu. Z hľadiska požičania motoriek a dobrých reštaurácií s morskými plodmi na ktoré sme sa nedočkavo tešili nebolo o čom. Sever je teda mekka nočného života s množstvom reštaurácií, možností ubytovania a zábavných aktivít. Sever i juh sú jedinečné a krásne svojim vlastným spôsobom, no práve južná Goa má krajšie a čistejšie pláže a je viac vhodná pre backpackerov. Dokonca tu stále viete nájsť ukrytú pláž so zlatým pieskom, kde nájdete vytúžený pokoj.

Rada: Nezdržujte sa na populárnych plážach. Pobrežie štátu Goa je dlhé 105 kilometrov. Baga, Vagator, Candolim a Calangute sú obľúbené komerčné pláže, ale sú preplnené a nie veľmi čisté. Veľa nedotknutých a nepreskúmaných pláží je na juhu. Napríklad Palolem, Agonda, alebo Mobar beach a Butterfly beach.


KAM SA V GOA VYBRAŤ?

1. Aguada Fort

Fort Aguada je vcelku zachovalé opevnenie Portugalcov zo 17. storočia. Dominantný biely maják ktorá sa vypína na vrchu Sinquerim s výhľadom na Arabské more a je viac ako dôstojným heraldom minulosti tejto bývalej portugalskej kolónie. Platí sa vstupné cca. 5 EUR v prepočte, ale areál má strážené parkovisko a z oblasti Vagator sa sem dostanete do 45 min.


2. Klenoty z koruny portugalského dedičstva – Old Goa 

Ak chce rozšíriť svoje vedomosti o koloniálnej histórii Indie, tak svoje kroky nasmerujte do Old Goa. Nám to na motorkách trvalo do 1 hodiny, pričom cestu lemuje záliv a výhľad na koloniálne vilky zasadené medzi palmami. V 16. storočí bola Old Goa označovaná ako „Rím východu“. Perfektne zachované budovy a pamiatky vás vypravia na cestu späť v čase a svoju účasť na zozname svetového dedičstva UNESCO si plne zaslúžia.

Baroková bazilika Bom Jesus v Old Goa je známa tým, že sa tu nachádzajú pozostatky sv. Františka Xaviera. Bazilika bola dokončená v roku 1605.

Katedrála Se je najväčším kostolom v celej Ázii s rozľahlým parkom v ktorom sa môžete skryť pred horúčavou, alebo zhliadnuť „Zlatý zvon“, ktorý podla legendy má jeden z najlepších zvukov na svete.

 3 Jazda krajinou smer juh – Palolem Beach

Goa je výnimočná svojou otvorenou a veľkolepou krajinou scenériou, ktorá stojí za preskúmanie. Zo sedla motorky objavíte malebný indický vidiek s roztratenými dedinkami posiatymi starými portugalskými domami, ryžovými poliami, plantážami s korením a vodnými kanálmi vedúcimi k ukrytým plážam. Naša jazda džungľou bola vyvrcholením tejto časti cesty hlavne v momente keď sme po celom dni skočili do teplého Arabského mora na pláži Palolem. Cesta naspäť si vyžiadala menšiu obeť v podobe 1000 rupií miestnej polícii za jazdu bez potrebného oprávnenia, ale za tento autentický zážitok to stálo 🙂

4 View points – dych berúce vyhliadky

Romantici ktorí celý deň čakajú na západ slnka si na svoje prídu na minimálne dvoch miestach, ktoré sme mali možnosť precítiť, lež slnko zapadlo za horizont.
Dona Paula vyhliadka.
Výhľad na pláž Vagator z ruín Chapora fort.
Som za absolútny rešpekt k prírode, ale jazda na motorke pri západe slnka po pláži v Indii bol predsa len splnený sen.

5. Ochutnajte miestnu kuchyňu

Počas rokov kolonizácie ovplyvňovalo kulinárstvo v Goi mnoho kultúr, ktoré vytvorili bohatú fúziu portugalských, arabských, francúzskych, afrických, čínskych a malajských chutí a vôní. My sme sa v toto rytme chutí nechali unášať a skúsili sme rybie kari a thali, kura vindaloo, alebo kraba na kari. Určite neodchádzajte bez vyskúšania dúšku miestneho likéru Feniho, buď s príchuťou kokosu, alebo kešu orieškov. Tak cheers 🙂 .
Kura vidaloo naľavo je riadne pikantná delikatesa a kari krab na pravo 🙂

Nie je všetko len pozlátko a takto vyzerá výraz tváre po celom dni na motorke krížom krážom po Goi. 😀

⚡ Pojazdili sme od severnej časti Vagator, Old Goa smerom na juh až k Palolem Beach, videjko nájdete…👇

👍FACEBOOK
📸 INSTAGRAM

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *