Kávičkárov sprievodca po Vietname

Kávičkárov sprievodca po Istanbule
23. júla 2017
Kávičkárov sprievodca po Budapešti
20. augusta 2018
Zobraziť všetko

Kávičkárov sprievodca po Vietname

Keď ľudia rozvinú konverzáciu o káve väčšinu je spomínaná Etiópia, Kolumbia alebo Brazília, no práve Vietnam sa dnes viac ako kedykoľvek predtým ocitá v hľadáčiku kávičkárov z celého sveta. Po skončení Vietnamskej vojny v roku 1975 bola krajina na kolenách a hospodárske experimenty kopírované zo Sovietskeho zväzu neboli príliš nápomocné. No dnes je táto vojnami skúšaná krajina druhým najväčším exportérom kávy, pričom len v 19. storočí ju sem v rámci koloniálnej Končičíny priviezli Francúzi. Prvá plantáž s výrobňou instantnej kávy Coronel Coffee Plant bola založená v Biên Hòa v provincii Đồng Nai v roku 1969 s kapacitou 80 ton ročne.

Vo Vietname dlho prevládalo pestovanie Robusty považovanej za nižšiu triedu ako Arabica kvôli svojej horkosti. Avšak vláda dlhšie vyvíja iniciatívu zvýši vývoz kávy vrátane rozšíreného pestovania bôbov arabiky a blendov rôznych druhov kávy i špeciálnej kávy, ako napríklad kopi luwak (vietnamsky: cà phê chồn, „weasel coffee“, teda cibetkovej kávy). Túto rôznorodú krajinu som s dvomi parťákmi precestoval od severu (Hanoi, Hue) na juh (Hoi an, Da Lat, Ho Či Minovo mesto) s cieľom objaviť v každom meste autentickú a jedinečnú kultúru kávy o ktorej som toľko počul.

16722792_10207647082527179_6709461645663450153_o


1. Hanoi | Dinh Coffee 

16422589_299853517084406_4193451907122264676_oEgg coffee je typickou pochúťkou severného Vietnamu. Prvá šálka vaječnej kávy nevznikla len tak náhodou, ale práve z nedostatku, ktorý bol pre tieto končiny Ázie príznačný. Na začiatku 20. storočia ju pripravil pán Nguyen Van Giang, ktorý bol baristom v 5-hviezdičkovom hoteli Sofitel Legend Metropole pod francúzskou koloniálnou nadvládou. Pan Giang premenil západné cappuccino na „vaječnú kávu“ práve tým, že alternoval mlieko, ktoré bolo v tom čase vo Vietname veľmi vzácne, pričom použil vaječné žĺtky ako náhradu mlieka a wuala egg coffee bolo na svete. Káva v spojení so žĺtkami tak dostala priam hodvábne jemnú a nadýchanú chuť.  

Dinh Coffee ma viac ako 50 ročnú tradíciu, a ako to už so špeciálnymi miestami býva je veľmi dobre ukryté a musí Vám ho ukázať niekto z miestnych, aby ste ho vôbec objavili. Nachádza na poschodí dvojpodlažnej francúzskej koloniálnej vilky, no aby ste sa dostali do samotnej kaviarne najprv musíte prejsť predajňou (mne to pripadalo ako priechod vlhkým tmavým skladom plným haraburdov) až natrafíte na staré schodisko ktoré vyústi na hornom poschodí. Potom stačí nasledovať svetlo.

Majiteľka Dinh Coffee, pani Bich, je dcérou pána Gianga, takže káva má ešte stále pôvodnú receptúru. Menší upgrade možno je to, že dnes pridáva aj kakao, ktoré zohreje a šľahá s vajcom. Kaviareň je skoro vždy plna domácich, ale pri dobrom počasí odporúčam vychutnať si šálku kávy z balkóna a obdivovať krásu neďalekého jazera Hoan Kiem.

 

Adresa: 13 Dinh Tien Hoang Street, Old Quarter, Hanoj

Cena: 15.000 VND (~ 70 centov)


2. Hue | Quán Café 51 

Priznám sa pri výbere tohto miesta som bol trošku osobne zaujatý, lebo mi poskytlo azyl po noci plnej útrap – cca 10 hodinovej cesty motorkou medzi Đông Hà a Hue, keď som stratil mojich dvoch parťákov ( ich verzia je troška iná, teda že som im utiekol, ale tento príbeh rozviniem na inom mieste 😀 ).

Hue je pretkané históriou a v jeho centre stojí vietnamská verzia Zakázaného mesta v Pekingu. Dynastia Nguyen postavila imperiálne Ružové zakázané mesto s citadelou, palácmi a hrobkami. Komplex je obklopený zachovanými hradbami a vonkajší obranný systém tvorí vodná priekopa, ale najhonosnejším architektonickým skvostom, ktorý pohladí oko sú vstupné brány do Zakázaného mesta. A práve oproti jednej takej sa nachádza Quán Café 51, kde som si dal vytúženú rannú kávu po asi hodinovom jazdení motorkou krížom krážom po Hue. Usadil som sa za mini stolček s dobrým výhľadom cez ulicu (obrázok nižšie) obklopený iba domácimi a krásnym hlasom vietnamskej speváčky nesúcim sa zo starého tranzistoru.

 

Adresa: 51 Lê Huân, Thuận Hòa, Tp. Huế, Thừa Thiên Huế,

Cena: 17.000 VND


3. Hoi an | Hoachampa Cafe.tea

Hoi an je stredovekým prístavom, mestom farieb a tradícii, také vietnamské Benátky prakticky neporušené počas Vietnamskej vojny. Obklopujú ho ryžové polia a Pacifický oceán s nekonečnou plážou Chinese beach. Starobylé mesto v centre pochádza z 15. storočia a je zaslúžene v zozname Svetové dedičstva UNESCO a samotná tvár starého mesta odolala zubu času a svoje neuveriteľné dedičstvo – obydlia japonských obchodníkov, čínske chrámy a útulné kaviarne sú mekkou pre kávičkára cestovateľa.

Hoachampa Cafe.tea je intímna kaviareň s výberom lokálnym kávových zŕn, čajov a kakaa, ktoré vám pripraví skúsený personál. Nájdete tu nielen spirit autentickej vietnamskej kaviarenskej kultúry, ale i šancu naučiť sa viac o príprave tradičnej kávy, histórii a v neposlednom rade nakúpiť najlepšie zrno v meste i ručne vyrábanú keramiku.

 

Adresa: 43 Phan Chau Trinh, Hoi An 564007, Vietnam

Cena: 17,000 VNĐ (~ $1.50)

hoi an-page-001

Hoi an je vskutku kaviarenský raj, čiže za každým rohom vás ohúri iný osobitý koncept, možno pre inšpiráciu ešte tieto: May Concept – 8C Nguyen Thi Minh Khai, Hai Cafe – 11 Tran Phu, Reaching out – 131 Tran Phu.


 4. Da lat | Me linh Coffee Garden

Pokiaľ Hoi an je miestom, kde dosiahnete stav kávičkarskej nirvány a zároveň centrom s najväčšou koncentráciou kaviarničiek, tak potom Da Lat bude pre vás miestom kde svoju lásku ku káve ešte prehĺbite, lebo práve tu sa táto plodina rodí.

Podľa niektorých zdrojov sa názov Da Lat odvodený z jazyka miestnej etnickej skupiny Lạt (prúd). Geograficky ide o vietnamskú centrálnu vysočinu a alter ego Vietnamu s mnohými menami, ktoré oproti tropickému zvyšku krajiny miestny nazývajú miestom Večnej jari. Samotné mesto Da lat je pre francúzske koloniálne vilky nazývané “Le Petit Paris”, alebo malý Paríž, no skutočné scenérie zažijete v kopcoch okolo Dalatu, kde narazíte na farmy s jahodami, kvetmi a hlavne čajom a kávou pre ktoré je nazývaný aj záhrada Vietnamu.

Ja sedím na motorke ceste 725 a cítim vôňu borovíc zmiešanú s vlhkosťou vodnej stenu dažďa cez ktorý prechádzam smerom k dúhe nad kopcami Da Latu v ktorých opare leží Me linh Coffee Garden. Nachádza sa cca 20 km od centra Da Latu, hoci sem nevedie verejná doprava, ľahko prejdete cez horský priechod Ta Nung na prenajatom skútri ( $ 5-7/ deň ).

Táto farma v sebe ukrýva úžasnú kaviareň na pilieroch s dych berúcim výhľadom na okolité kávové plantáže, jazero Cam Ly dam a panorámu zelených hôr. Je miestom harmónie a romantickou destináciou  pre vietnamské páry. Okolitá pôda je známa pre svojou produkciu kávy Robusta a Moka, ale lákavou špecialitou je čistá káva z cibetiek, ktoré tu na farme chovajú. Kaviareň okrem suvenírov ponúka veľa druhov unikátnej kávy, ktorá je výhradne dopestovaná a pražená in da house. Šálok na otvorenej terase akoby zavesenej vo vzduchu nad plantážami je zhmotnením slobody cestovateľa, spomienkou ktorá vydrží dlhšie ako balíček kúpenej lokálnej kávy. 

Adresa: Block 20, Village 4, Ta Nung district, Dalat city, Lam Dong, Vietnam

Cena: 20,000 – 60,000 VNĐ

FB: Melinh Coffee – Café


5. Ho Chi Minh City – Saigon | Trầm Café 

Keď prechádzate pod farebnými svetlami Saigonu pomedzi elegantne výdobytky architektúry 21. storočia pod ktorými sa krčia staroveké chrámy, cítite, že prelínanie týchto dvoch svetov je úžasnou symbiozou veštiacou vzrušujúce zážitky.

Kaviarenská scéna Saigonu je rozmanitá paleta, kde nájdete moderné kaviarne a dizajn kopírujúci nejaké umelecké alebo architektonické hnutie (Saigon Coffee Roastery, Bosgaurus Coffee Roasters, Klasik Coffee Roasters), slávnu kapelu alebo osobu (Banksy Studio Café), či dokonca náboženstvo. Stále prítomná a dominantná je i nostalgia minulosti 60-tych rokoch pripomínajúca kaviarenskú kultúru komunistickej Európy. Špeciálnou kategóriou sú záhradné kaviarne, ktoré sa v chaose snažia znovu priniesť pokoj do ruchu tohto životom pulzujúceho mesta (Côi Xưa Café, The Fig Café). Prítomnosť wi-fi je dnes samozrejmosťou, takže sú oázou pre backpackerov a blogerov, ktorí tu nad šálkou kávy bilancujú svoju púť Vietnamom a rozdávajú cenné  tipy a triky ako maximalizovať dobrodružstvo a minimalizovať náklady. Je v skutku z čoho vyberať, ale Vietnamci majú akúsi odovzdanú lásku k quan café sân vườn, teda k „záhradnej kaviarni“.

Trầm Café je perfektnou realizáciou tejto koncepcie: svieži, skrytý, tropický svet uprostred najväčšieho a najrušnejšieho hektického mesta Vietnamu. Kaviareň je labyrintom, skutočnou oázou, kde si môžete vymeniť hukot motocyklov za zvuk tečúcej vody a vôňu zelene. Trầm Café nie je gýčovou zenovou záhradou, ale vytvára prirodzené, pokojné prostredie, kde na vás hľadia mierumilovné tváre budhov. Na druhej strane je tu káva trošku drahšia (40 000VN / 2 USD), ale atmosféru dotvára éterická hudba.

saigon-page-001

Adresa: 100 Trần Huy Liệu Street, Phú Nhuận District

Cena: 35,000VNĐ (~ $1.50)

FB


PRÍPRAVA

Same but different 😀
Rovnaké, ale odlišné

Táto frázička nás sprevádzala na každom kroku, pretože taká je Ázia a aj proces prípravy vietnamskej kávy má svoj osobitý štýl. Namletá káva nahrubo ide do francúzskeho prekvapkávacieho filtra (nazývaného phin), ktorý si sedí na vrchole šálky. Káva je zaťažená tenkým sitkom, potom sa pridá horúca voda a káva pomaly odkvapkáva do pohára. Väčšina Vietnamcov ju pije tmavú, silnú a pridá sladké kondenzované mlieko a často i ľad. Na severe Vietnamu sa táto zmes označuje ako ca phe nau (hnedá káva), zatiaľ čo na juhu sa nazýva ca phe sua (mliečna káva).

IMG_7749

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *