Kávičkárov sprievodca po Budapešti

Kávičkárov sprievodca po Vietname
9. augusta 2017
Po Vietname na „motorkách“
31. marca 2020
Zobraziť všetko

Kávičkárov sprievodca po Budapešti

Budapešť je panoptikum bizarností a nostalgie. Vtiahne vás do víru histórie Uhorskej monarchie, majestátnych budov, úžasnej maďarskej gastronómie, ale i mement hrôz nacizmu a komunizmu. To všetko ponúka kráľovná na Dunaji a i omnoho viac. Pre tých, ktorých zaujalo slovo „bizarnosť“ a veríte v jeho pozitívnu konotáciu a význam, potom práve Vám prinášame pár miest, ktoré obnažené ponúkajú vlastnú dušu.

Šalom priatelia! Distrikt VII je srdcom Pešti. Pulzuje životom, zábavou a jedinečnou atmosférou. No nebolo to vždy tak. Tu, kde hrôzy Druhej svetovej vojny zanechali temný odkaz v podobe opustených ruín polorozpadnutých židovských sídiel  a manufaktúr vznikol koncept – ruin barov. Tmu a sivosť vystriedala farebnosť na každom kroku a omamná vôňa dobrého pouličného jedla.

1.  Kőleves Vendéglő + Kőleves Kert | Ruin bar so záhradou

Keď v Židovskej štvrti pocítite hlad a street food vám až tak veľmi nič nehovorí. Je čas navštíviť poriadnu poctivú tradičnú reštauráciu – Kőleves Vendéglő. Kazinczykého ulica je pretkaná ruin pubmi a táto reštaurácia s priľahlou záhradou sú jej klenotmi. Nájdete ju v priestrannej historickej budove, kde sa v minulosti spracovávalo kóšer mäso. Dnes sú jej priestory umne zariadené rustikálnym nábytkom.  Samozrejmosťou je výborný servis. V hodnote cca. 15 EUR si viete dopriať kompletné menu. Výber pozostáva z typických maďarských (židovských) jedál ako Jewish Baked Beans (pečená fazuľa na židovský spôsob), alebo Roast Duck (kačacie stehienko), či Hungarian Roast Lamb (pečená jahňacina na maďarský spôsob). Pre polievkárov odporúčame skúsiť Cold Cucumber Soup (uhorkovú polievku na studeno). Obohatením sú týždenné špeciálne menu, kde opäť nájdete nielen maďarskú kuchyňu, ale i vegetariánske Thai Green Curry Risotto. Horné poschodia budovy ponúkajú na prenájom izieb a výstavných priestorov.

kol

Cez reštauráciu, alebo i priamo z ulice sa viete dostať do farebnej záhrady Kőleves Kert, ktorej centrálnym bodom je bar, kde si možete dopriať úžasné osviežujúce espresso tonic a užívať pokoj a zeleň na jednej z dúhových stoličiek pod stromami.

kol2


2. Szimpla Kert + Karaván | Prvý ruin bar

Kto nespozná Szimpla Kert, nikdy nepochopí misiu Ruin pubov. Szimpla je totiž to priekopníkom a matkou všetkých ruin pubov v Budapešti. Určuje nové trendy a medzi domácimi a turistami z celého sveta sa stala kultom stelesňujúcim dušu budapeštianskeho hisptera . Všetko začalo ako experimentálny projekt, keď sa skupina mladých vizionárov na čele s Ábelom Zsendovitsom rozhodla vdýchnuť život ruinám na ulici Kazinczy. Opustené budovy Židovskej štvrti, ktoré boli za Druhej svetovej vojny getom sa tak stali oázou kreativity, osobitého dizajnu, ktorý mení chaos v niečo unikátne a svojou elektrizujúcou atmosférou láka bohémov z celého sveta. V Distrikte VII je Szimpla otvorená od roku 2001. Pri mojej prvej návšteve pár rokov dozadu ma fascinoval jej multi-kultúrny a kozmopolitný rozmer. Jeden večer som spoznal minimálne päť rôznych národností v priebehu jedného rozhovoru. To už dnes nie je žiadna rarita.

V rámci veľkého otvoreného nádvoria nájdete koktailový bar, horné poschodie je tématicky rozdelené, no všade máte pocit akoby nejaký šialený dizajnér zrecykloval starý nábytok a náhodne ho porozhadzoval po miestnosti.  Nové verzus staré, moderné dizajnové prvky verzus komunistický Trabant. Tiež tu predávajú snack alebo pizzu, ktorá sa dokonale hodia k pivu.

IMG_20180820_122103_054

Rovno vedľa Szimpla sa nachádza karavána street food stánkov/ kioskov v priestrannom dvore s westernovým výstižným nápisom – Karaván. Tu sa pred vami otvorí široká paleta chutí. Nielen tradičnej maďarskej. Zastúpenie tu ma celý svet a svoje si prídu aj vegáni. Nyakleves podáva Transylvánsku Székely kupustu a guláš v chlebových miskách. Pre milovníkov Mexika je tu The Street Buffet s čerstvými nachos a tortillou. Ázijské Samurice pre vás pripraví vegánske, ale i mäsové sushi-burgre. Ak ste prejedení mäsa – zavítajte do Las Vegan, kde nájdete zeleninovú alternatívu k burgru. Vespa Rossa je závan Talianska. No určite to zakončite pekne po maďarsky – pravými mini klobáskami v Kürtős Legenda. Som si istý, že to bude treba niečím spláchnuť, keďže je možnosť ochutnať aj veľmi pikantné záležitosti. Prvá pomoc sa naskytá v Karaván Drink Bar, kde môžete ochutnať lokálne pivo.

sk


3. For Sale Pub | Peculiar place

Podnik, ktorý sa na nič nehrá. Na ulici Vámház nájdete útulný bar s reštauráciou, ktorej nápis určite neprehliadnete. Rovnako ako slamu na podlahe ihneď keď vstúpite. Od vedľajšieho stola postaršia pani trefne poznamenala: „veľmi zaujímavé a zvláštne miesto, no troška sa tu hazarduje s ohňom“. Svojím spôsobom mala pravdu, keďže od sviečok na stole a stropu nie je až taká veľká vzdialenosť. Strop a steny sú totižto dekorované papierovými odkazmi, vizitkami, podpivníkmi a kresbami – proste všetkým, čo zákazníci uznali ako odkaz, ktorý tu má po nich zostať. Takisto ma upútala zbierka starých pištolí nad barom. Podávajú tu tradičnú maďarskú kuchyňu a určite sa oplatí si objednať guláš. Porcie sú fakt veľké v hodnote v prepočte cca. 6 EUR.

for-sale-pub-budapest-1


4. Bambi Eszpresszó | Dotyk nostalgie

Ak chcete cestovať späť v čase do 60. rokov minulého storočia musíte svoje kroky nasmerovať cez Dunaj do Budy. Tu na ulici Frankel Leó utca (ulica) nájdete útočisko pre intelektuálnu elitu a avangardu, ktorá sa tu za čias kosáka a kladiva stretávala. Hľadajte žltú neónku, ktorá tvorí názov Bambi. Z vonka i z vnútra to tu dýcha nostalgiou, akoby to miesto ani nezaznamenalo zmenu režimu.  Interiérový dizajn zachováva atmosféru socializmu dokonale. Evokujú ju červené koženkové poťahy stoličiek a gaučov, ako i žltá mozaika na stenách, ktorú vytvoril známy maďarský umelec Miklós Erdély. Bambi nie je kaviareň, ako by sa mohlo zdať, ale skôr bistro, kde si dáte pivo a k tomu sendvič. Je to skvelé miesto na raňajky za rozumnú cenu.

2b3d9-bambi1


5. Spinoza Café & Restaurant  | Raňajky v Židovskej štvrti

Ak ste ubytovaní v Židovskej štvrti (Distrikt VII) a zobudíte sa v nedeľu ráno po prehýrenej noci, verte mi, že po raňajky nechcete chodiť ďaleko. Zároveň nenájdete veľa miest, kde vám hrá šansón a ste obklopení umeleckými predmetmi a starožitnosťami. Cítite sa ako v romantickom antikvariáte. Vitajte v Spinoza Cafe, kde servírujú len krémové espresso z páky. Ako raňajkové menu odporúčame volské oko s domácou maďarskou salámou (vyber je však až z 5 možností, vrátane sladkých variant). K tomu máte v cene pomarančový džús a kávu. Cena kompletu je cca. 7 eur.

Počas dňa môžete ochutnať maďarsko-židovskú kuchyňu. Určite skúste kuracie stehná na mede s cesnakom alebo pečené husacie stehná s červenou kapustou. Vo večerných hodinách si prídu na svoje i milovníci dobrého vína. Možno tu zažiť jedinečnú atmosféru koncertov klezmer (židovskej folklórnej hudby). Vôňa dreva, hudba klavíra a usmiaty personál. To je Cafe Spinoza.

spi


6. Anker’t  | Ruin pub pre horúčku sobotňajšej noci

Na Budapesť padla noc a vy sa ocitáte v uliciach plných mladých ľudí a neviete kam sa vydať? Chcete sa vyhnúť klasickým turistickým pascám a podnikom, kde lákaju na free drink, ale jediné čo dostane je nudný poshfancy podnik (bez napádu)? Ak sa vám ešte nezunovala sub-kultúra Distriktu VII, nasmerujete svoje kroky na ulicu Paulay Ede v Disktrikte VI, kde sa nachádza stará ruina továrne Anker’t. Všetko pochopíte keď sa pred vami otvoria masívne železné dvere do veľkej záhrady, ktorá je domovom vyspelej hipsterskej komunity. Minimalistický priemyslený dizajn ani nepostrehnete v návale dojmov a zvuku dobrej hudby. Pre tanečníkom je k dispozícii veľký tanečný parket. Výborne pivo cenovo tesne nad priemerom a unikátna aura tohto open-space baru vás nadchnú natoľko, že zabudnete na to, že na dobrý koktejl si treba troška počkat.

IMG_20180811_234739_HDR

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *